Welkom op de website van Huisartsenpraktijk het Wolderwijd

Onze praktijk bestaat uit Praktijk Stam/Boersma, waar mw. Stam en mw. Boersma uw huisarts zijn en Praktijk van den Brakel, waar dhr. van den Brakel uw huisarts is.

De praktijk is open voor inschrijvingen van nieuwe patiënten.

Bloed- en urineonderzoek

Bloedonderzoek
In een aantal gevallen kan de assistente voor u een formulier uitschrijven voor het laboratorium. Dit kan alleen in het geval dat uw bloed gecontroleerd dient te worden om bekende redenen. In andere gevallen zal in overleg met de dokter gekeken worden of er een afspraak op het spreekuur gemaakt dient te worden of dat na overleg een formulier voor u gemaakt kan worden.

Bloedafname vindt iedere werkdag tussen 7:30 en 11:30 plaats binnen het MCZ. Dit wordt gedaan door het laboratorium van het St Jansdal.
Momenteel kunt u alleen bloed laten prikken op afspraak. Ga naar www.stjansdal.nl/prikafspraak voor het plannen van een tijd en locatie. Voor het afleveren van materialen hoeft u geen afspraak te maken.

Belangrijke maatregelen voor uw en onze veiligheid
– 
Blijf zo kort mogelijk bij de prikpost. Bent u te vroeg voor de afspraak? Wacht dan buiten, of in de auto. Kom bij voorkeur 5 minuten
vooraf.
– Kom zoveel mogelijk alleen naar uw afspraak.
– Blijf bij klachten, die passen bij het coronavirus, thuis en neem contact op met uw huisarts. De klachten zijn: hoesten, spierpijn, neusverkouden,    kortademig, keelpijn, braken, smaak-reukverlies, diarree, koorts.

Urineonderzoek
Als u zelf denkt een blaasontsteking te hebben zal de assistente u altijd vragen om urine in te leveren. De assistente kan vaak  dmv een sneltest zien of dit het geval is. Soms is het niet duidelijk en is het in overleg met uw dokter nodig om de urine verder in het ziekenhuis te laten onderzoeken.

U kunt de urine aan de balie afgeven.

Om de urine goed te kunnen onderzoeken zijn de volgende zaken van belang:

  1. De urine moet worden opgevangen in een schoon en goed afsluitbaar potje.
  2. Gewassen plas; voor het opvangen van de urine dient u zich van onderen eerst te wassen zonder zeep. Daarna eerst een beetje uit te plassen in de wc en vervolgens wat urine op te vangen in het potje. De zgn. “midstream”
  3. De urine mag voor onderzoek niet ouder dan 2 uur zijn.
    Indien het nachtelijke- of ochtendurine betreft, dan kunt u de urine in de koelkast bewaren, alvorens in de praktijk aan te bieden.
  4. Noteer op het potje uw naam en geboortedatum